Köpek Dışkısı Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey
Köpek dışkısı: bu çok hoş bir konu olmayabilir, ama sağlıklı bir köpek dışkısı genellikle sağlıklı bir köpeğin göstergesidir. Köpeğinizin dışkısının özelliklerine dikkat etmek, yaşadığı sağlık sorunlarını takip etmenin iyi bir yolu olabilir. Gelin, sağlıklı köpek dışkısı ile sağlık sorunlarına işaret edebilecek olan anormal dışkının arasındaki farkları irdeleyelim.
Sağlıklı Dışkı Nasıl Görünmeli?
Köpek dışkısının dört ana özelliği vardır: renk, içerik, kıvam ve tabaka. Renk, evcil hayvanınızın neler yediğiyle ilgili olup, mamasındaki malzemelere bağlı olarak altın kahverengi tonlarından koyu kızıl kahverengiye kadar değişiklik gösterebilir. Dışkının içerik kısmına gelince “”kirli”” işi veteriner hekiminizin yapması daha iyi olabilir. Çoğu insan, bir mikroskop olmadan dışkının içinde pek bir şey göremeyecektir. Sağlıklı dışkının kıvamı da biraz sert olmalıdır, oyun hamuru gibi. İdeal olarak yuvarlamanız halinde daha küçük parçalara ayrılacak şekilde içinde küçük yarıkları olan kütük biçiminde olmalıdır. Son olarak sağlıklı dışkının üstünde hiçbir tabaka yoktur. Kısaca can dostunuzun çikolata-kahverengi renkte, hafif sert, üstünde tabakası olmayan ve içinden bariz çıkıntı yapan bir şeyi olmayan dışkısı varsa, her şey yolunda demektir. Yine de bir sağlık sorununu gösterebilecek belirtiler için okumaya devam edin.
Köpeğinizin Dışkısı Sizi Ne Zaman Endişelendirmeli?
Köpek sahibi plastik torbayla köpeğinin arkasını temizliyor. Evcil hayvan dışkısının yukarıdaki dört özelliği, köpeğinizin hasta olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir. Her ne kadar hoş bir iş olmasa da köpeğinizin kakasını henüz tazeyken gözlemlemek, farklılıkları yakalamanın en kolay zamanıdır.
İçerik Sorunları
Kurtlar: Bunlar uzun ve ince olabilir veya küçük pirinç taneleri gibi görünebilir. Yine söylemek lazım ki sadece bunlar taze örnekte görülüyorsa endişelenmek gerekir. Kaka bir süre dışarıda beklediyse kurtçuklar sonradan gelmiş olabilir.
Tüy: Kakada büyük tüy yumakları aşırı temizlenmenin (yalanarak temizlenme), alerjilerin veya deri hastalığının bir işareti olabilir. Kakada ne sıklıkla tüy gördüğünüze dikkat edin ve bu durumu veteriner hekiminizle görüşün.
Yabancı maddeler: Bazen köpeğinizin kakasında çim, plastik, taş, bez ve hatta para bulunabilir, nihayetinde bütün köpekler bazen tuhaf şeyler yutabilir. Her ne kadar giren her şey çoğunlukla çıksa da köpeğinizin kakasında tuhaf şeyler fark ederseniz, ayrıntılı bir muayene veya röntgen isteyip istemediklerini teyit etmek için veteriner hekiminize danışın. Bazı durumlarda köpeklerin sindirim sistemine yabancı bir madde takılabilir ve ameliyatla çıkarılması gerekebilir. Bu nedenle köpeğinizin dışkısında bez veya plastik parçaları fark ederseniz hemen veteriner hekiminizi aramak en iyisidir.
Tabaka İpuçları
Köpeğinizin kakasını çimden toplarken arkasında hiçbir iz bırakmamalıdır. Bir mukus tabakası genellikle kalın bağırsak iltihabına eşlik eder ve çoğunlukla eş zamanlı olarak ishal de görülür. Köpeğinizin dışkısında bu mukusu bir günden uzun süre görürseniz sonraki adımlarınızı belirlemek üzere veteriner hekiminize danışmanız gerekir.
Renk Anahtarı
Aşağıda, renge göre sağlıklı bir köpek dışkısı ile sağlıksız olanın nasıl göründüğüne dair basit bir rehber yer almaktadır.
Kahverengi: Sağlıklı bir köpeğin dışkısı, çikolata kahverengisi renginde olmalıdır.
Yeşil: Yeşil dışkı, muhtemelen mide bozukluğunu yatıştırmak için köpeğinizin çim yediğini gösterebilir.
Siyah veya koyu kızıl: Bu, midede veya ince bağırsakta bir kanamanın işareti olabilir.
Kırmızı çizgiler: Bu, kanamanın bir diğer belirtisi olup muhtemelen sindirim sisteminin alt kısımlarında veya kalın bağırsakta bir kanama vardır.
Sarı: Sarı renkte dışkı, karaciğer, pankreas veya safra kesesinde bir sorun olduğu anlamına gelebilir.
Beyaz noktalar: Dışkısında küçük beyaz noktalar fark ederseniz tüylü dostunuzda kurt olabilir.
Kıvam
Dışkının kıvamını değerlendirirken çoğu veteriner hekim birden beşe kadar bir değerlendirme skalası kullanır; burada bir, çok akışkan veya sıvı dışkıyı ifade ederken, beş, sert ve silindir şeklinde bir dışkıyı temsil eder. Buna göre en iyi kıvam, ölçekte beş numaradır. Ancak köpeğinizin dışkısı biraz cıvıksa hemen endişelenmeyin. Yumuşamaya devam edip etmediğini görmek için köpeğinizin dışkısını gözlemleyin ve veteriner hekiminize götürme ihtimaline karşılık buzdolabında numuneler saklayın.
Evcil hayvanınızın rutin kontrol ziyaretlerine sağlıklı dışkı numunesi götürmek önemlidir; böylece evcil hayvanınız sağlıksız kaka belirtileri göstermeye başladığında veteriner hekiminizde bunu karşılaştırabileceği geçmiş kayıtlar olur. Köpeğinizin dışkısı nispeten sağlıklı gözüküyor, ancak başka hastalık belirtileri (iştahsızlık, kusma, aşırı halsizlik vs.) gösteriyorsa da evcil hayvanınızı veteriner kliniğine götürdüğünüzde dışkı numunesi götürmek iyi bir fikirdir. Çoğu zaman dışkı numunesini mikroskop altında inceleyerek veya başka testler yaparak bilgi edinmek mümkün olur.
Dışkı Numunesi Alma
Muhtemelen bahçenizde veya yürüyüş yaparken, dışkı temizlemenin bir çok farklı yolunu bulmuşsunuzdur. Köpek dışkısı toplamak söz konusu olduğunda dışkı küreklerinden özel biyolojik olarak çözünebilir torbalara kadar çeşitli araç gereç bulunmaktadır. Bu nedenle veteriner hekiminize götürmek üzere sağlıklı bir köpek dışkısını, hatta sağlıksız bir köpek dışkısını toplarken temiz bir torba kullandığınızdan emin olun ve numuneyi nazikçe alarak, kapaklı, temiz, sığ bir plastik kaba koyun. Veteriner hekiminize götürünceye kadar numuneyi buzdolabında saklayın. Dışkı toplanamayacak kadar akışkansa, kıvamını göstermek üzere telefonunuzla birkaç net fotoğraf çektiğinizden emin olun. Temiz tahta çubuk veya plastik kaşık kullanarak da sulu dışkıyı bir kaba almayı deneyebilirsiniz. Kesinlikle uzun süre sıcakta veya çimde beklemiş bir dışkı numunesini almayın. Bu numunelerde dışkının bir parçası olmayan kir veya parazitler bulunabilir. Dikkat edilmesi gereken son bir nokta: köpek dışkısının hızla temizlenmesi, köpeğiniz için de faydalıdır. Arka bahçede bekleyip duran çok fazla dışkı, köpeğinizin kendi dışkısını yemeye başlamasına neden olabilir. Ayrıca köpek dışkısının yer altı su tablasına sızdığı ve su kaynaklarını kirlettiği durumlarda kamu sağlığı sorunları da söz konusu olabilir. Dışkıyı toplamak için eldiven taksanız veya torbayı elinize geçirseniz bile dışkıyı topladıktan sonra ne olur ne olmaz diye ellerinizi yıkamanız gerektiğini de unutmayın.
Dışkıyla ilgili Son Öneriler
Unutmayın ki köpeğinizin dışkısı, onun sağlığı hakkında pek çok şey söyler. Köpeğinizi ve onun sağlığını daha iyi anlamak için aşağıdaki ipuçlarını takip edin:
Köpeğiniz dışkıladığında daha önce bahsettiğimiz dört özelliğe göz atın: renk, içerik, kıvam ve tabaka.
Veteriner hekiminizle olan her randevuya daima taze dışkı numuneleri götürün.
İster yürüyüşlerde ister arka bahçenizde olsun, köpek dışkısını hemen temizleyin.
Köpeğiniz evin içinde dışkılarsa hemen dışarı çıkarın ve doğru dışkılama davranışını olumlu pekiştirmeye çalışın.
Köpeğinizin dışkısı büyük değişiklik gösterirse, köpeğiniz kendi dışkısını yemeye başlarsa, evde sık sık dışkılıyorsa veya dışkılamadan 24 saat geçirmişse hemen veteriner hekiminizi bilgilendirin.
Köpek dışkısı hiçbirimizin konuşmaya bayılmadığı bir konu; ama köpeğinizin genel sağlığının iyi bir göstergesi olabilir. Belirtileri erken yakalamak, sağlıklı kalmalarını sağlamanıza yardımcı olabilir.
Kaynak: https://www.hillspet.com.tr/