Mikroçip nedir?
Kedi, köpek ve gelinciklere devlet tarafından uygulanılması zorunlu kılınan pirinç tanesi boyutunda özel çiplerdir. Evcil olan hayvanlarımıza 2022 yılının sonuna kadar takılması zorunlu kılınmıştır
Mikroçip ne işe yarar?
Mikroçip hayvanların kimliklendirilmesini sağlayan bir elektronik tanımlama yöntemi olarak bilinmektedir. Evcil hayvanların boyunlarının arka kısmına deri altı implante yöntemi yapılarak uygulanmaktadır. Mikroçiplerde her hayvana özel olarak verilecek olan kimlik numarası bulunmaktadır. Hiçbir kimlik numarası birbiriyle aynı değildir ve verilen hayvana özel numaralardır. Mikroçipin bir diğer özelliği ise içerisinde hem hayvanınızın bilgileri hem de olası durumlar için sizin bilgileriniz de kaydedilir. Bu sayede kayıp bir hayvan bulduğunuz zaman tek yapmanız gereken hayvan barınaklarına ya da veteriner kliniklerine giderek mikroçip taraması yaptırmanız olacaktır. Daha sonrasında ise veri tabanında bulunan bilgiler sayesinde hayvan sahiplerine ulaşmak ve bilgi vermek daha kolay bir durum olacaktır.
Neden Mikroçip Taktırmalıyım?
Hayvanlara takılan tasmalar ve bu tasmalarda bulunan bilgiler kaybolabilir ya da hayvanınızın üstünden düşebilir. Ama mikroçip uygulamasında böyle bir sıkıntınız olamaz. Deri altı implante yoluyla uygulandığı için mikroçiplerde kaybolma ya da bozulma ihtimali yoktur. Mikroçip uygulamasını yaptırmanız için bir diğer sebep ise hayvanınız kaybolduğu ya da kaçtığı zaman mikroçip sayesinde onu kısa bir sürede bulabilirsiniz. Mikroçip uygulamasının yapılmasının bir diğer amacı ve belki de en iyi amaçlarından bir tanesi ise hayvan sahiplendikten sonra sıkılan ya da bakımı zor geldikten sonra sokağa atılan kişilerin tespiti bu mikroçipler yardımıyla artık çok kolay bir şekilde yapılacaktır. Tespiti yapılan kişiler için gerekli cezai işlemler uygulanacaktır. Hayvanınıza yapılacak bu uygulama ile artık onun da kendine ait bir kimlik numarası olacaktır. Yani hem hayvanınız için hem de kötü durumların önüne geçmek için hayvanınıza mikroçip uygulaması yaptırmanız en iyisi olacaktır.
Mikroçip uygulamasını yaptırmak istemeseniz bile maalesef öyle bir şansınız olmayacak. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimler Birliği aralarında imzalanan protokolle birlikte köpek, kedi ve gelinciklere mikroçip uygulamasının yapılması zorunluluğu getirilmiştir. İmzalanan protokole ve resmî gazetede yayınlanan yönetmeliğe göre köpekler için bu yıl sonunda kadar, gelincikler ve kediler için ise 2022 yılının sonuna kadar mikroçip uygulamasının yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Bu uygulamanın yapılmasının amacı ise çalınan/kaybolan hayvanların bulunması ve sahiplenildikten sonra sokağa atılan hayvanların sahiplerinin bulunması ve cezai işlem uygulanmasının kolaylaştırılması amaçlanmıştır.
Mikroçip uygulaması bakıldığı zaman birçok yönden hem hayvanları korumaktadır hem de hayvan hayatını önemsemeyen insanların tespitinin yapılmasının kolaylaşmasına olanak sağlamaktadır. Aklınızda mikroçip uygulamasıyla ilgili kalan soru işaretlerini ortadan kaldırmak için bu uygulamayı ve prosedürlerini sizlere daha detaylı bir biçimde açıklayalım.
Mikroçip ile Hayvanı Takip Edebilir Miyim?
Mikroçip uygulaması bir gps ya da bir takip cihazı değildir. Hayvanınız kaybolduğu zaman başkaları tarafından bulunduktan sonra veteriner hekimlere ya da barınaklara götürüldükleri zaman mikroçip taraması sonucu size ulaşım sağlanmasını hedefleyen bir uygulamadır.
Kayıt İşleminde Verilen Bilgilerin Önemi
İletişim bilgilerinin veri tabanında güncel tutulması son derece önemlidir. Bu sayede evden taşınma veya telefon numarası değiştirme durumlarında da yine evcil hayvanın kaybolması, sahipsiz kalması durumunda yine de sahibi ile iletişime geçilebilir. Bir evcil hayvan yeni bir yuvaya sahiplendirilirse ve bilgiler yeni sahibine geçmesi aynı derece önemlidir.
Güncel iletişim bilgileri sayesinde mikroçip ile hayvan sahibine kolaylıkla ulaşım sağlanır.